Mobiliteitsbudget maakt Belgisch woon-werkverkeer groener

Op 1 maart trad in België het mobiliteitsbudget in werking. Het mobiliteitsbudget moet werknemers aansporen om hun bedrijfswagen in te ruilen voor duurzamere transportmiddelen. Vanaf 1 april 2019 zullen werknemers echt gebruik kunnen maken van dit systeem.

Het mobiliteitsbudget laat werkgevers toe om een jaarlijks budget voor werknemers met een bedrijfswagen, of wie daarvoor in aanmerking komt, ter beschikking te stellen zodat ze hun woon-werkverkeer op een andere manier in te vullen. Het budget komt overeen met de totale kost van een bedrijfswagen. Dus niet alleen de kost van de bedrijfswagen zelf, maar ook de brandstofkosten, CO2-bijdrage, niet-aftrekbare btw, verzekeringspolis et cetera.

Duurzaam naar het werk

Werknemers kiezen en financieren met het mobiliteitsbudget hun eigen vervoersmiddelen. Het budget biedt werknemers de mogelijkheid om hun huidige bedrijfswagen in te ruilen voor een milieuvriendelijker model met Euro-6-norm of hoger. Als er na aankoop van die milieuvriendelijke wagen nog overschot is, mag dat besteed worden aan transportmiddelen zoals een elektrische fiets, een abonnement voor het openbaar vervoer of een deelauto. Schiet erna de aankoop van een milieuvriendelijke auto, een treinabonnement of een elektrische fiets nog geld over, dan krijgt de werknemer dat geld aan het einde van het jaar contant uitbetaald.

Het mobiliteitsbudget is een en-of-verhaal. Je mag als werknemer zelf bepalen hoe je je mobiliteitspakket samenstelt. Kies je enkel een nieuwe bedrijfswagen of kies je ook een elektrische fiets, een busabonnement en een deelauto? Dat hangt natuurlijk allemaal af van de grootte van het beschikbare mobiliteitsbudget en de concrete voorwaarden die je werkgever aan het systeem verbindt.

Fiscale voordelen

Het mobiliteitsbudget is niet enkel voordeliger voor een beter leefmilieu maar ook voor je portemonnee. Er hangen zowel sociale als fiscale voordelen aan vast. Werknemers die beslissen om voor een milieuvriendelijke bedrijfswagen te gaan, krijgen dezelfde fiscale voordelen als bij een klassieke bedrijfswagen. De aankoop van een treinabonnement of een Speed Pedelec wordt beloond met een volledige vrijstelling van sociale bijdragen en belastingen. Het restsaldo is volledig vrijgesteld van belastingen maar is wel onderworpen aan een socialezekerheidsbijdrage van 38,07% die helemaal ten koste van de werknemer valt.

Bedrijfswagen is adder onder gras

Het mobiliteitsbudget moet het woon-werkverkeer duurzamer maken. Dat is een goed voornemen, maar er zijn ook voorwaarden aan verbonden. Zo zijn werkgevers niet verplicht om het mobiliteitsbudget in te voeren. Ook werknemers kunnen niet verplicht worden om ervoor te kiezen, zelfs al voert de werkgever het budget in. Bovendien mag een werkgever het mobiliteitsbudget pas invoeren als hij al minstens 3 jaar ononderbroken een beleid rond de toekenning van bedrijfswagens heeft.

Cash for car

Een alternatief voor het mobiliteitsbudget is de mobiliteitsvergoeding. Werknemers die geen bedrijfswagen willen, ruilen die in voor een som geld. In tegenstelling tot het mobiliteitsbudget, mag de werknemer geen bedrijfswagen meer houden.W

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts