Ringland voor fietsers: Antwerpen rond in 27 minuten.

Dat ringland een oplossing kan zijn voor de autoverkeersknoop rond Antwerpen, wordt ondertussen algemeen aangenomen. Maar is het ook interessant voor fietsers? We nemen de plannen er even bij.

Vandaag is er al een ‘ringfietspad’ rond de Antwerpse ring (Bruine lijn). Waar de auto’s 9 km moeten afleggen, moet je met de fiets nu 12,3 km rijden. Er moet immers geslalomd worden tussen treinverbindingen en op- en afritten. Sommige grote steenwegen worden ontweken dmv. tunneltjes. Toch zijn er ook heel wat verkeerslichten die het fietsverkeer danig afremmen. Van het Sportpaleis naar de Scheldekaaien fietsen duurt al gauw 40 minuten.

Tijdens de ochtend- en avondspits is het op het ringfietspad enorm druk in beide richtingen. Vaak rijden fietsers dan met zijn tweeën naast elkaar. Doordat het fietspad maar 3 meter breed is, is het te smal om elkaar te kruisen met 2×2 fietsers. Volgens de overheid moet hiervoor minstens een 4 meter breed fietspad voorzien worden. Zelfs dan is er geen ruimte voor veilige inhaalbewegingen van vb. Pedelecs.

De Antwerpenaren kunnen vandaag ook kiezen voor het ‘Singelfietspad’ (groene lijn) dat binnen de ring ligt en 9 km lang is. Door de vele (dubbele) verkeerslichten op dit parcours haal je er maar een lage gemiddelde snelheid. Reken ook +/- 40 minuten voor dit, kortere, traject.

Een ander argument voor ringland, dat zeker voor fietsers van toepassing is, is de luchtkwaliteit. Beide fietspaden liggen langs het grootste fijnstof-fabriek van ons land. Het is bewezen dat bij inspanningen meer fijn stof in de longen opgenomen wordt en dit vanalle nare gevolgen kan hebben. Believers, non-believers. Eén ding is zeker. We fietsen allemaal liever tussen de velden dan langs de drukste verkeersader van het land.

Ringland, de oplossing?

Dat met de overkapping van de Antwerpse ring heel wat ‘opportunity space’ zal vrijkomen, is nogal logisch. Een deel van deze ruimte wordt dan ook gebruikt voor korte fietsverbindingen. Ook wordt er gedacht aan een echte fietsostrade pal op het traject van de huidige Antwerpse ring. Omdat alle aansluitingen van andere autostrades ondergronds zouden liggen, moet er niet meer geslalomd worden tussen verschillende autostrades en kan je als fietser altijd doorrijden.

Ringland wil bij deze fietsostrade gaan voor twee gescheiden rijvakken van elk minstens 3 meter breed. Zo krijg je geen gevaarlijke situaties bij inhaalmanoeuvres. Daar naast zou dan een degelijk voetpad komen zodat fietsers en voetgangers elkaar niet hinderen. De route van het Sportpaleis naar de Scheldekaaien zou in dit geval maar 27 minuten bedragen. Veel sneller dan dat je nu tijdens het spitsuur met de auto dit traject aflegt.

In de huidige plannen van het tunnelcomplex zijn ook filterinstallaties voorzien. Deze zouden ervoor moeten zorgen dat je veel gezondere lucht inademt terwijl je bovenop de Antwerpse ring rijdt.

Wij zijn benieuwd naar de verdere ontwikkelingen.

Meer info: www.ringland.be

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts