Speed Pedelec en riemaandrijving, het perfecte huwelijk.

Riemaandrijving wordt meer en meer gevraagd en dat heeft zijn redenen. Riemaandrijving is in opmars! Terecht …

Hoe werkt riemaandrijving?

Een riem vervangt de fietsketting en loopt over twee tandwielen. Je kan een riem het best vergelijken met een snaar uit één stuk. De riem loopt over een tandwiel en een cilinder met smalle kartels erop. Zo’n riem is gemaakt van koolstofvezel.

Riemaandrijving kan enkel met een naafversnelling (= versnellingssytseem weggewerkt in de naaf, de as van het achterwiel) met een versnellingsbak met een pinsysteem waar je crank (= verbindingsstuk tussen je trapas en het pedaal) zit.

Verschil met ketting

Een riem kan niet zijwaarts bewegen zoals een ketting, daardoor kan je hem niet gebruiken met een standaard versnellingsapparaat met schakelsysteem. We weten allemaal dat een fietsketting uit meerdere deeltjes/ schakels bestaat, een riem daarentegen bestaat uit 1 stuk. Als laatste verschil is er de spanmogelijkheid. Een fietsketting rekt met tijd uit waardoor hij soepeler en langer wordt en waardoor je uiteindelijk doortrapt. Op dat moment is hij aan vervanging toe. Bij riemaandrijving is het belangrijk dat je direct de goede riemlengte kiest want de spanmogelijkheid bij een riem is minimaal.

Voordelen van (een) riem(aandrijving)

Het gebruik van een riem heeft ook meerdere voordelen in vergelijking met een ketting. Ten eerste is een riem roestvrij, dus insmeren hoeft niet. Daarnaast is hij bijna niet uit te rekken zoals een ketting. Een riem loopt altijd even soepel ook als hij vuil is, dus geen gekraak of gepiep. Hij is ook lichter in gewicht en gaat 3 tot 4 keer langer mee dan een kettingcassette.

Waar je op moet letten …

Naast de vele voordelen die de riem biedt moet je toch wel rekening houden met enkele zaken. Ten eerste met het feit dat een riem enkel werkt met naafversnelling of pinion-schakelsysteem. Ten tweede dat het frame van je speed pedelec geschikt moet zijn. Een riem is ook ietsje duurder maar dit is niet nadelig aangezien hij langer meegaat dan een ketting zoals eerder vermeld. Natuurlijk zal je riem ooit wel eens aan vervanging toe zijn, want niets is onverslijtbaar.

Waarom nu juist voor speed pedelecs?

Een riem zorgt voor meer wrijving, waardoor de kracht-overzetting minder efficiënt is tegenover een ketting. De riemen zie je vooral op elektrische fietsen en voornamelijk op speed pedelecs. Het feit dat je met speed pedelecs minder schakelt, omdat je meestal een zware versnelling trapt, zorgt ervoor dat een riem ideaal is voor een speed pedelec. SP worden vaak voor woon-werkverkeer gebruikt en dan is zo’n riem heel handig, want alle voordelen die we opgesomd hebben komen forenzen alleen maar ten goede.

door: Thomas De Langhe

Loading

Total
0
Shares
Related Posts