7 TIPS: aankoop van een e-Bike.

De e-bikeverkoop in Vlaanderen en Nederland zit stevig in de lift. E-bikes zijn razend populair voor woon-werkverkeer. Je ziet ze overal in het straatbeeld opduiken. Maar welke e-bike is nu het best? De ideale e-bike voor iedereen bestaat niet. Iedereen is anders gebouwd en gebruikt de fiets op een andere manier. De volgende 7 tips helpen je bij de aankoop van een e-bike.

1. Motorpositie

De motorpositie van een e-bike maakt een groot verschil in prijs en rijervaring. Je hebt keuze uit een motor in het voorwiel, achterwiel of in het midden bij de trapas. Voor welke motor je precies gaat, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur.

Een voormotor is robuust en vaak het goedkoopst. Motoren in het voorwiel zijn het minst onderhoudsgevoelig. Doordat de motor en de sensor vooraan zitten, verschuift het zwaartepunt van de fiets mee naar voor. Bij een scherpe bocht heb je daardoor meer kans om weg te schuiven dan wanneer je motor in het midden of achteraan zit. Omdat het meeste gewicht vooraan zit, is de fiets moeilijker op te heffen. Een voormotor is minder geschikt voor een heuvelachtig landschap. Verder heb je ook het gevoel dat je wordt voortgetrokken. Of dat laatste een nadeel is, hangt af van je persoonlijke voorkeur.  

Een middenmotor zit vlak bij de trapas waardoor de gewichtsverdeling gunstig is. Het gewicht zit, net als jij, in het midden van de fiets. Een middenmotor zorgt voor een krachtige ondersteuning. Dat maakt deze motor zeer geschikt voor een heuvelachtig landschap. De krachtsensor zit ingebouwd in de middenmotor, wat het gewicht van de e-bike ten goede komt. De middenmotor is kleiner en zuiniger dan een achter- of voormotor.

Achtermotor: De achtermotor bevindt zich in de naaf van het achterwiel. Hij is altijd gecombineerd met een derailleursysteem. Je hebt er relatief veel onderhoud aan. Bij een achtermotor lijkt het alsof je letterlijk een duwtje in de rug krijgt. Je kan remmen op de motor om energie te besparen. De motor heeft wel een lager rendement dan een middenmotor waardoor je minder kilometers uit de accu kunt halen.

2. Motorvermogen

De mate van ondersteuning wordt bepaald door het motorvermogen van de elektrische fiets. Het vermogen wordt aangeduid door Newton-meter (Nm). Hoe meer Newton-meter je fiets heeft, hoe krachtiger de motor is. Daartegenover staat wel een grotere belasting van de accu. Algemeen gezegd: hoe zwaarder de motor, hoe korter de accu energie levert om je te ondersteunen op je elektrische fiets. Kiezen voor een e-bike met veel of weinig Nm hangt af van je persoonlijke voorkeur, want niet iedereen zet evenveel kracht op de trappers.

3. Plaats voor de batterij

De accu of de batterij van een elektrische fiets wordt op verschillende plaatsen geïnstalleerd. Doordat de accu een zwaar onderdeel is van de fiets, heeft het een grote invloed op de balans van de fiets. Bij goedkopere modellen ligt de accu meestal achteraan op de bagagedrager. Bij duurdere modellen is de accu verwerkt in het frame.

4. Vaste of verwijderbare fietsaccu

Een fietsbatterij gaat niet eeuwig mee. Je moet hem regelmatig opladen. Er bestaan vaste en verwijderbare accu’s. Een vaste accu geniet de voorkeur omdat die beter beschermd is dan een verwijderbare. Het is verstandig om vooraf na te gaan waar je je fiets gaat stallen. Als je hem in je tuinhuis wilt zetten maar je hebt daar geen stopcontact, is een vaste accu geen slim idee. Een verwijderbare accu is hier dan een betere optie.

5. Sensoren

Sensoren geven je ondersteuning bij een elektrische fiets. Er zijn doorgaans twee soorten: een rotatiesensor of krachtsensor.

Wil je weinig inspanning leveren en toch snel vooruitgaan? Dan ga je best voor een e-bike met rotatiesensor. Die sensor kijkt alleen of de trapas draait. Af en toe trappen is meer dan voldoende.

Wil je snel vooruitgaan maar even sportief trappen als op een gewone fiets? Dan kies je best een e-bike met krachtsensor. Die sensor meet hoeveel kracht je op de pedalen zet. Zet je veel kracht dan krijg je minder ondersteuning en vice versa. Je moet blijven trappen om vooruit te geraken.

6. Prijs, garantie en verzekering

Ga er niet vanuit dat de duurste e-bike de beste is. Dat is wel vaak zo, merken we, maar geen argument tot aankoop. Een elektrische fiets moet je testen. Die duurdere kan evengoed minder comfortabel zitten dan een fiets in een lagere prijscategorie.

Bekijk bij de aankoop van je fiets altijd de garantievoorwaarden. Het zou jammer zijn als je e-bike al na 1 jaar stuk is en je geen recht hebt op garantie. Opnieuw veel geld op tafel leggen om hem te repareren of te vervangen, is dan zeer kostelijk. Een e-bike is dus een grote investering. Diefstal of schade kan je nooit uitsluiten. Daarom is je e-bike verzekeren sterk aangeraden. Informeer bij je verzekeraar naar de beste formules.

7. Maak een testrit

Liefde op het eerste gezicht bestaat. Maar wees niet blind. Daarom is het belangrijk dat je de e-bike eerst grondig test vooraleer je hem koopt. Zorg voordat je aan een testrit begint dat de elektrische fiets juist is ingesteld. Vraag de verkoper om de zadelhoogte en het stuur af te stellen op jouw maat, zodat je goed zit tijdens de testrit. Doe een testrit altijd grondig en neem uitgebreid de tijd. Na één rondje weet je onmogelijk of de uitgeteste e-bike iets voor jou is. Maak er dus meerdere. Ga bij het testen na wat voor jou belangrijk is (verend zadel, parkeerstandaard, onderhoudsgraad…). Stel jezelf altijd de vraag of de e-bike past bij je fietsgebruik.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts