In Zwitserland is het al jaren de meest verkochte elektrische fiets, in Nederland verovert het merk met zijn hoogwaardige modellen ook steeds meer harten van e-bikers. We hebben het natuurlijk over FLYER. De fabriek van het merk staat in het Zwitserse Huttwil. Wij brachten een bezoek.
Bij FLYER zijn ze maar wat trots op hun roots: die liggen in Zwitserland en nergens anders. Wie aan komt rijden bij de fabriek in Huttwil en naar de voorgevel kijkt, valt het meteen op. Er wappert een rode vlag met een wit kruis. Draai eenmaal binnen, in de showroom, het hoofd iets omhoog en kijk naar het plafond. Dat heeft opvallende, ronde openingen, net als de emmental, de halfharde kaas met zijn kenmerkende gaten. Te ver gezocht? Neen, het is een bewuste, subtiele verwijzing van de architect. Huttwil ligt aan de rand van het golvende Emmental.
Vliegende fiets
Al sinds halverwege de jaren negentig komen hier elektrische fietsen vandaan. In de beginjaren waren de e-bikes nog niet zo hoogwaardig, krachtig en modieus als nu, maar gepionierd werd er al wel, blijkt als we een Duitstalige rondleiding krijgen door het museum in de showroom. Daar staan enkele historische fietsen uit de ruim twintigjarige geschiedenis van het Zwitserse e-bikemerk naast elkaar geparkeerd. De tijdbalk op de wand daarachter vermeldt de belangrijkste mijlpalen uit de historie van FLYER.
Het verhaal over de oprichting van FLYER lijkt als een bladzijde uit een avontuurlijk jongensboek. Het was een lokale boer die aan de wieg van het merk stond. Hij kon in de Zwitserse heuvels wel wat steun gebruiken en monteerde een auto-accu op zijn fiets. Niet netjes geïntegreerd, maar gewoon midden in het frame, en dus in het zicht. De ‘Rode Buffel’, zoals deze fiets heette, werd stap voor stap doorontwikkeld. Twee jaar later nam men de Flyer Classic in productie en werd het fundament voor het huidige succes gelegd.
Modern
De fabriek van FLYER – vernoemd naar de rijervaringen van de eerste fietsers; zij hadden het gevoel te vliegen – is tegenwoordig één van de duurzamere van Europa. Er wordt gebruikgemaakt van een warmtepomp en het dak ligt bezaaid met zonnepanelen. Deze zorgen voor de meeste elektriciteit die nodig is om de fietsen te kunnen maken. Er staat eveneens een installatie die regentwater opvangt voor gebruik in de toiletvoorzieningen en fietswasstraat. In vergelijking met vóór de installatie is het watergebruik met twee derde teruggeschroefd.
In de fabriek werken meer dan tweehonderd mensen in tien productielijnen aan FLYER-fietsen. Op de piekmomenten in het seizoen rollen er dagelijks tot vierhonderd e-bikes van de band. Die fietsen, voorzien van de nieuwste technieken en designs, zijn uitvoerig getest voordat ze de markt op gaan – niet voor niets geeft FLYER vijf jaar garantie op haar technologie (motor, motorbesturing, display en laders). Ongeveer driekwart van de productie is bedoeld voor export. Met name Oostenrijk, Duitsland en de Benelux zijn belangrijke landen.
Op twee wielen
Het mooie is dat de productie van FLYER-fietsen voor iedereen te volgen is. Mensen met interesse kunnen er aankloppen voor een rondleiding. Ook voor vakantiegangers gaan de poorten van het fabrieksterrein open. Op een ruime vlakte achter de fabriek zijn zestien kampeerplaatsen met elektriciteitsvoorziening. Mensen mogen daar gratis verblijven en gebruikmaken van de fietsverhuur. Bij ons bezoek is er een echtpaar uit Twente dat zijn camper hier voor twee dagen heeft geparkeerd en enkele fietstochten maakt. Het stel fietst met routekaarten van FLYER.
Ook wij wilden het Emmental bij ons bezoek weleens op twee wielen verkennen. Met een Nederlandstalige gids die in de omgeving woont, trokken we erop uit. Wat al meteen opvalt, is dat je hier in het Zwitserse Middelland, het gebied tussen de Jura en Alpen, de nodige hoogtemeters maakt. De heuvelachtige gebieden reiken tot wel zeshonderd meter hoogte. Een elektrische fiets biedt op zulke momenten uitkomst. Bij helder weer – en dat geluk hebben we – is er uitzicht op de Alpen. Vanwege het relatief open landschap zijn de panorama’s sowieso prachtig.