Wie de voorbije weken de fiets op wilde, had meestal af te rekenen met regen en een nat wegdek. Je mocht al van geluk spreken als het water niet met bakken uit de hemel viel. Veel mensen zijn al snel ontmoedigd om bij slecht weer de fiets van stal te halen. Anderen kicken dan weer op een stevige plensbui, hoewel we vermoeden dat die laatste groep eerder beperkt zal zijn.
Er zijn gelukkig enkele manieren om je te beschermen tegen de regen.
- Een degelijke regenjas is al een goed begin. Zorg voor een jas die waterdicht is maar ook kan ademen. Dit laatste is heel belangrijk. Natgeregend aankomen is al niet leuk maar bezweet je vergadering binnenstappen, is helemaal gênant.
- Minder populair maar zeer effectief is de regenbroek. Ze houdt de regen buiten en je benen warm. Kies dit kledingstuk zeker lang genoeg. Hou er rekening mee dat je bij het fietsen je benen buigt en de broek dus naar boven kruipt. Een regenbroek moet het water over je schoenen afvoeren en er niet in.
- Een poncho is snel aangetrokken maar niet altijd de beste oplossing. Wind en opspattend water hebben vrij spel. Je wordt ook belemmerd in je bewegingen waardoor snel uitwijken voor een obstakel minder evident is.
- Voorzie spatborden en een kettingkast op je fiets. Opspattend water is niet alleen nat maar meestal ook een vuile boel. Als je fiets wat mag wegen, raden we permanente metalen spatborden aan. Deze omvatten doorgaans een groter deel van je wiel en breken niet af. Een deuk kan je makkelijk weer rechtplooien.
https://www.vivocyclo.com/2019/11/05/voor-meer-fietsveiligheid-vlaamse-pro-actieve-fietser/
Verlies bij het fietsen in de regen ook de veiligheid niet uit het oog.
- Hou er rekening mee dat de zichtbaarheid ook voor voetgangers en automobilisten enorm beperkt wordt door regenweer. Voorzie beter een fietslicht te veel dan één te weinig. In België is het immers verplicht om fietsverlichting te gebruiken bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter.
- Let op voor een glad wegdek. Na een lange droge periodes vormen de uitlaatgassen een olielaag op de weg. Als hier regen op valt, kan het snel gevaarlijk glad worden. Ook metalen riooldeksels of tramsporen worden een uitdaging.
- Wie velgremmen gebruikt, controleert best regelmatig zijn remblokjes. Bij nat weer slijten deze zeer snel af en hebben ze helemaal niet zoveel grip. Je remafstand zal zeker langer zijn. Schijfremmen, rollerbrakes en trommelremmen hebben dit probleem veel minder.
Met deze tips kan je toch al een eind op weg in ons soms druilerige landje.
Heb je zelf nog tips? Stuur ze naar info@vivocyclo.com of via Facebook.