Hoe kies ik een e-bike … op Velofollies?

Een klein onderzoek naar het aanbod elektrische fietsen is noodzakelijk om de geschikte e-bike te kiezen. Want niet alle elektrische fietsen zijn dezelfde, allerminst! Elektrische fietsen kan je groeperen in fietsen met een voorwiel-motor, een motor in het achterwiel en aandrijving op de trapas.

  • Motor in het voorwiel: Het voorwiel trekt de fiets vooruit. Dit geeft een trekkend gevoel. De fiets kan agressief ervaren worden. Vaak worden gewone fietsen omgebouwd tot een e-bike met een voorwiel-motor. Deze type fietsen zijn meestal goedkoper.
  • Motor in het achterwiel: Net zoals bij een wagen, is het belangrijk dat het gewicht verspreid is over de hele fiets. Dat is in dit geval niet zo. Zowel de aandrijving, als de batterij zit achteraan en dat heeft invloed op de stabiliteit van de fiets. Versnellingen zijn enkel mogelijk via een derailleur-systeem bij een fiets met achterwiel-aandrijving. Een naaf-versnelling hierbij is niet mogelijk.
  • Aandrijving op de trapas: Dit systeem geeft een ideale gewicht-verdeling over de fiets. Ook qua onderhoud is dit het eenvoudigste systeem. Zo kan je eenvoudig het voorwiel en achterwiel demonteren. Het aandrijving-systeem vraagt weinig onderhoud.

Actieradius

De actieradius is de afstand die de fiets kan afleggen zonder tussentijds geladen te worden. De gemiddelde afstand die de fiets aflegt met een volledig opgeladen batterij tot een volledig lege batterij dus. Die is verschillende bij elke type fiets en heeft vele beïnvloedbare factoren. Dit zijn de voornaamste.

  • Type ondersteuningsstand: Kies je voor een snelle stand, verlaagt de actieradius. Kies je voor een lage ondersteuningsstand, verhoogt de actieradius.
  • Bandenspanning: Dit wordt vaak onderschat. Zijn je banden goed opgepompt tot 5-6 bar (voor een elektrische fiets), kan je actieradius verhogen tot 50%!
  • Uw gewicht: Hoe zwaarder de rijder, hoe lastiger de fiets het heeft om vooruit te geraken.
  • Weersomstandigheden: Bij kouder weer geraakt de batterij sneller leeg.

Batterij

Er zijn heel wat type batterijen op de markt. Handig is dat de batterij uitneembaar is. Zo hoef je niet de hele fiets aan het stopcontact te plaatsen, maar kan je de batterij uitklikken en aan het stopcontact leggen. Bij grotere afstanden is het vaak nodig de oplader mee te nemen. Zo kan je de lader uitklikken en meenemen bij een tussenstation (café) en terwijl u geniet van een verfrissing, laadt de batterij op.

De actieradius is ook afhankelijk van het type batterij. Zo kan je kiezen voor een autonomie van een mooie 50-60 km. Krachtigere batterijen hebben een autonomie van 100 km tot wel meer. Belangrijk is dat je inschat hoeveel km’s je gemiddeld fietst tot wanneer je terug thuis bent of een tussenstop maakt. Let wel op, met een elektrische fiets, fiets je meer.

De duurzaamheid van batterijen wordt steeds beter. Elektrische fietsen bestaan ondertussen reeds een 10-tal jaar. Afhankelijk van he type, gaan batterijen 3-4 jaar mee.

Prijs

De prijs van een elektrische fiets varieert van 800 euro tot 10.000 euro. Da’s een gigantisch verschil. Het aanbod is dan ook gigantisch. Velofollies (januari ’20) geeft je de kans om alle merken te vergelijken en je vragen te stellen aan elke vertegenwoordiger.

Belangrijkste vraag

Zoals elke fiets-aankoop, is de belangrijkste vraag: Welke functie zal de fiets hebben?

Ben je op zoek naar een elektrische fiets louter als ontspanning (voor het weekend) of ook voor uw woon-werk afstand. Of ben je op zoek naar een sportieve elektrische fiets (e-bike –  speed pedelec 45 km/h)? Zo zien we meer en meer reizigers die de elektrische fiets kiezen als sportief reis-transportmiddel.

Succes!

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts