Maak je fiets klaar voor de winter.

Het is nog niet te laat! Maak je fiets winterklaar en fiets gedurende de koude wintermaanden … gewoon door.

Frame

Maak het frame goed schoon met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Maak voor het reinigen gebruik van een afwasborstel of spons (geen schuursponsje!). Voor moeilijk bereikbare plekken kun je een tandenborstel gebruiken.

Ketting

Draai de ketting rond en bedruppel deze met kettingreiniger. Laat dit even inwerken en wrijf de ketting daarna met een doek grondig schoon. Breng vervolgens kettingolie aan. Kettingolie verdrijft vocht, laat de ketting soepel over de tandwielen lopen en zorgt ervoor dat de ketting langer in goede conditie blijft.

Banden

Een goed profiel zorgt voor een goede grip, controleer dit daarom goed. Verwijder eventuele steentjes uit het profiel en breng de banden op spanning. Overweeg de montage van speciale fietswinterbanden. Bij lagere temperaturen blijft de rubbersamenstelling van deze banden soepel en behouden de banden een goede grip. Ook hebben winterbanden vaak een speciaal loopvlak dat bij kou en gladheid voor een beter wegcontact zorgt.

Verlichting

Goed werkende verlichting is van levensbelang, zeker in de donkere dagen van de winter: realiseer je dat je zonder verlichting bijna onzichtbaar bent voor de automobilist. Controleer daarom de werking van de dynamo van zowel voor- als achterlicht en vervang bij twijfel de lampjes. Bij batterijverlichting kun je het beste tijdig de batterijen vervangen zodat je nooit zonder licht de weg op hoeft.

Accu van een elektrische fiets

Rijd je op een elektrische fiets? Houd dan in de gaten dat je de accu op kamertemperatuur bewaart en niet leeg opbergt! Door een leeggereden accu in de kou op te bergen, kun je diepontlading in de hand werken. De accu raakt dan te leeg met als mogelijk gevolg een onbruikbare accu. Opladen doe je in de winter het beste binnenshuis, omdat de capaciteit van de accu bij lagere temperaturen afneemt. Door de accu binnenshuis te houden, komt hij de winter in goede conditie door. Als je je fiets langere tijd niet gebruikt, dan is het verstandig de accu aan de oplader te houden.

Zoutschade

Om schade door (strooi)zout te voorkomen, is het verstandig om je fiets goed af te spoelen wanneer je weer thuis bent. Dit kan met de tuinslang, maar beter nog met een warm sopje: daarmee los je de pekel het snelste op. Zorg daarna dat de fiets weer goed droog is en poets hem nog even na met een droge doek. Vergeet ook de velgen en de spaken niet! Zet daarna de fiets op een warme, droge plaats om te voorkomen dat de kabels bevriezen.

Preventieve middelen

Je fiets inspuiten met vochtverdrijvende middelen zorgt ervoor dat je fiets niet gaat roesten en voorkomt bovendien dat vuil zich gaat hechten. WD-40 op alle bewegende delen van de fiets doet wonderen, maar let wel op: als je fiets remblokjes heeft, is het zaak de velgen droog te houden. Remblokjes en vettige velgen vormen een bijzonder slechte en zelfs gevaarlijke combinatie, dus let daar goed op!

Bron: fietsen.123

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts