Per e-bike naar Santiago de Compostella.

Het is een populair reisdoel van veel Nederlandse fietsers. Maar wat als je Santiago per e-bike wil bereiken? Kan dat? De collega’s van Villa Vélo zocht het voor je uit en sprak met een ervaringsdeskundige.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, op een elektrische fiets naar Santiago de Compostela rijden is prima mogelijk. Er zijn natuurlijk wel heel wat punten van aandacht. Zo is het belangrijk om voor vertrek samen met de fietsenmaker naar de e-bike te kijken. Kan er bijvoorbeeld een recht stuur met handlebars op, zodat je af en toe van houding kunt veranderen? Is het frame stevig genoeg om bagage mee te nemen? Wat te doen als je onverhoopt lekrijdt?

Actieradius in de bergen
De accu is eveneens een belangrijk punt van aandacht. Waar je een paar jaar geleden nog kleinere accu’s met een capaciteit van hooguit 300 wattuur op de markt zag, is de inhoud van de meeste accu’s tegenwoordig een stuk groter. Sommige merken bieden al standaard 600 wattuur aan. Hoe groter de capaciteit, hoe groter de actieradius natuurlijk is.

Daarnaast zijn er andere aspecten die bepalend zijn voor de actieradius, zoals de zwaarte van de omstandigheden. In het zo goed als vlakke Nederland zul je natuurlijk een grotere actieradius hebben dan in de Franse Pyreneeën en de heuvels van El Bierzo. De ondersteuning moet immers meer werk leveren om boven te komen. Ook de ondersteuningsmodus speelt een rol. Het maakt nogal verschil of je de e-bike in de eco-stand of in de sportmodus haar werk laat doen.

Bereidheid om te helpen
Marijke Bruin en Jelle Groot reden deze zomer naar het Spaanse bedevaartsoord. Zij deden dat op hun e-bike van Flyer, geknipt voor bergachtig terrein. Het stel uit Heiloo stapte in het Franse Saint Jean Pied de Port op de fiets en kreeg dus onderweg heel wat bergen te verteren. “Soms was het wel 13 kilometer achtereen klimmen. In het begin test je: hoe ver kun je gaan? Al snel weet je wat de grenzen zijn”, zegt Marijke.

De twee namen een reserveaccu mee op hun reis. Bij stoppunten als terrassen en overnachtingsplaatsen laadden ze de accu’s op, zodat ze er de volgende dag weer tegenaan konden. In hotels en herbergen is het vinden van een stopcontact (220 volt) meestal geen enkel probleem. Een verlengsnoertje kan handig zijn. Voor overnachtingen op een camping is het raadzaam een verloopstekker mee te nemen.

“Natuurlijk is het belangrijk om er van tevoren goed over na te denken. Maar onderweg merk je dat er eendracht is onder de fietsers en lopers die naar Santiago de Compostela gaan. Ze helpen elkaar graag, als er materiaalpech is of als een ander bijvoorbeeld verlegen zit om zoiets als water. Hulp is er ook op de plekken waar je stopt, zo hebben wij ervaren. Met de accu die op de bar ligt, heb je meteen aanspraak. Je bent met een e-bike een soort bezienswaardigheid”, zegt Marijke.

Route
De route naar Santiago de Compostela is gemakkelijk uit te stippelen. Wie op internet snuffelt, vindt al snel gedetailleerde routekaarten en beschrijvingen. Ook is het met de techniek van tegenwoordig gemakkelijk om routes in te laden in navigatiesystemen van een merk als Garmin. De navigatie wijst je vervolgens de weg. Zo kun je zorgeloos naar Spanje en genieten van de omgeving.

Erkenning voor e-bikers
Eenmaal aangekomen in Santiago de Compostela wil je natuurlijk ook erkenning. De Compostela is het kerkelijke document waarmee het Kapittel van de Kathedraal van Santiago erkent dat de pelgrim is gekomen om eer te bewijzen aan de apostel Jacobus. Telt het als je met een e-bike bent gekomen? Ja, zo stelt het pelgrimsbureau. Want als je niet trapt, gaat de elektrische fiets geen meter vooruit.

“De aankomst in Santiago de Compostela is prachtig. Het is een grote beloning voor de inspanningen die je in de dagen en weken daarvoor hebt geleverd”, vertelt Marijke. “We zijn naar het grote plein gegaan, met onze Flyers en bagage. We hebben er de hand op de bekende schelp op het plein gelegd.”

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts