TEST: Mio Cyclo™ 315

Ze gaat al even mee, de Cyclo-reeks van GPS-fabrikant MIO. Begin 2014 brachten ze de MIO Cyclo 315 uit. In deze review bekijken we of het nog interessant is om je er eentje aan te schaffen, zo’n twee jaar na de releasedatum.

Specs

 • Touchscreen Afmetingen: 7,6 cm (3″)
 • Gewicht: 129 gram
 • Afmetingen: 103 x 61 x 18,9 cm
 • Levensduur batterij: tot 12 uur
 • Akoestisch signaal bij het veranderen van richting
 • Barometrische hoogtemeter
 • E-kompas
 • Geïntegreerde ANT+ sensor
 • Schok en waterbestendige behuizing IPX7, bestand tegen een onderdompeling van 30 minuten op 1 meter diepte
 • Eenvoudige, gebruiksvriendelijke navigatie
 • Grote toetsen en intuïtieve menustructuur
 • Vooraf geïnstalleerde fiets-en wegenkaarten van de West-Europa
 • Wordt geleverd met fietsstuursteun

Montage

Wij testten de MIO Cyclo 315 met een hartslag-, cadans- én snelheidsmeter. Wie wil kan zijn Shimano Di2-groep er nog mee verbinden. Dan zie je achteraf in je trainingslog in welke versnelling je de Koppenberg op knalde. Dit zijn zowat alle sensoren die je met de stuurmodule kan verbinden. Deze verbinding gebeurt draadloos door middel van een ANT+-frequentie, wat het monteren makkelijk maakt.

De bijgeleverde plastic strips volstaan om de sensoren op hun plaats te houden. De cadans- en snelheidssensor zijn met elkaar verbonden zodat je maar één batterij nodig hebt. Aan je trapas en aan je spaak komen magneetjes. Wij gebruikten een magneet van een oude fietscomputer. Dit werkt zeker even goed. De spaakmontage van de magneet leek ons maar zwak. Hou er wel rekening mee dat na een natte rit al deze sensoren moeilijk proper te maken zijn. Niet iedereen vindt het mooi om je fiets vol strips en toestelletjes te hangen. “Meten is weten”, denken wij dan en we gingen all the way!

De stuurmodule kan je op twee manieren monteren. Horizontaal op je stuur of verticaal op je stuurpen. Dit laatste lukt enkel als je een lange stuurpen hebt maar is wel esthetischer. Het op- en afklikken van de GPS vergt wat oefening. Je moet hem immers 135° draaien om hem op de juiste plaats te krijgen. Wie helemaal aerodynamisch wil gaan kan voor €30 een montagesteuntje kopen dat je GPS voor je stuur laat ‘zweven’. Wij blijven met beide voeten op de grond en vinden het goed zo.

Wie meerdere fietsen heeft, kan de sensoren en stuurmontage bijbestellen en bedienen met dezelfde stuurmodule. Gewoon even de juiste sensor selecteren.

Software

De MIO-Cyclo 315 is voorzien van software, ontwikkeld door het bedrijf zelf. Ze voorzien ook regelmatig updates. Deze worden geïnstalleerd als je je MIO aan de PC aansluit. Aangezien dit toestel twee jaar oud is, heeft het wel wat updates te verwerken alvorens weer helemaal mee te zijn. Bij het installeren, duurde het dan ook een uur alvorens alles gedownload en geïnstalleerd was. Zonder updates de weg op gaan, kan maar zodra je hem met je computer wil verbinden, zijn deze noodzakelijk. Het is sowieso interessant om met de meest recente kaart de weg op te gaan.

Na de installatie kan je ‘Cyclo Agent’ openen. Deze applicatie
helpt je updates uit te voeren, kaarten aan te kopen en enkele basisinstellingen voor de synchronisatie aan te passen. Het belangrijkste is de knop naar ‘MioShare’. This is where the magic happens! Op MioShare heb je je persoonlijke pagina met je gegevens van al je voorbije fietstochten. Je kan er ook fietsroutes zoeken in de database van Mio. Veel grotere spelers zoals RouteYou en Gpsies zijn ook toegankelijk. Je kan op deze websites fietsroutes opzoeken en downloaden om ze vervolgens op MioShare weer te uploaden. Dit gaat allemaal zeer gebruiksvriendelijk.

Handling

Wij vinden deze MIO best traag. 27 seconden om op te starten is heel wat als je met je glimmende benen klaarstaat om de trainingsrit van je leven te maken. Ook voor de bediening heb je soms wat geduld nodig. Dit toestel doet zijn routeberekening helemaal zelf en is beperkt qua processorsnelheid. Moderne smartphones hebben een snellere processor en laten de routeberekening door de servers van vb. Google uitvoeren.

Om je een idee te geven van de handling van de MIO Cyclo 315 hebben we onze camera erop gezet:

Testrit

Tijdens de testrit gingen we met een MIO Cyclo 315 en een MIO Cyclo 505 op pad. Eén logde de rit en op de andere hadden we een route van 86km gedownload. Met de heen- en terugrit kwamen we op een totaal van 110km. De kortste weg naar het parcours werd snel berekend en we konden vlot inpikken.

Op onze tocht kwamen we twee maal wegenwerken tegen die we via wat binnenwegen probeerden te omzeilen. De GPS paste zeer vlot de route aan en bracht ons wat verder weer op het opgegeven parcours. Ook bij verkeerd rijden werden we, luid biepend, terug op het juiste pad geholpen.

Tijdens de rit gaf de 315 soms een vreemde routebeschrijving aan. Een pijltje dat naar links wijst, terwijl je naar rechts moet of je opdragen om terug te keren om drie seconden later toch akkoord te gaan met de route. Een vreemd probleem dat hopelijk bij de volgende update van de baan is. De kaartweergave zorgt er voor dat je nooit verkeerd kan rijden en maakt deze pijltjes eigenlijk overbodig.

De terugkeer-functie is best handig. Je kan de kortste weg naar huis kiezen of aangeven dat je na vb. 30 km of 2 uur thuis wil zijn. Je krijgt steeds drie keuzeroutes met het aantal hoogtemeters en een kaartje erbij. Het viel ons wel op dat hij je vaak langs steenwegen stuurt. Iets dat de meeste fietsliefhebbers zoveel als mogelijk willen vermijden.

Strava

Eens thuisgekomen maakten we een Strava-account aan op www.strava.com. In drie klikken was het account op MIO-Share gekoppeld aan het Strava-account. De gegevens van de fiets-GPS zullen nu automatisch met Strava gesynchroniseerd worden. (Hebben jullie interesse in een post over Strava? Laat het gerust weten in de comments hieronder)

De 505

Mio bracht enkele maanden na de 315 een 505-model uit. Het is in de basis hetzelfde toestel met hetzelfde design maar heeft enkele handige extraatjes. Zo heeft het een wifi-connectie. Je moet maar je huis binnenrijden en je trainingslog is naar je PC verstuurd. Verder biedt het ook de mogelijkheid om vorige trainingen te herbeleven en tegen je virtuele zelf te fietsen. Tot slot kan je het toestel ook via bluetooth verbinden met je smartphone en zo je muziekspeler bedienen.

De opties vergen allemaal veel van de batterij, die dezelfde is. Voor ritten van meer dan 5 uur kan het dan al moeilijk worden. Het prijsverschil varieert tussen €20 en €60, naargelang waar je de toestellen koopt.

Besluit

Wij zijn tevreden met onze aankoop. Voor een aanvaardbare prijs hebben we een degelijk toestel. Hij brengt ons waar we moeten zijn en bewaart alle gegevens nauwkeurig en overzichtelijk. De bediening is zeer intuïtief. Je hoeft zeker geen computernerd te zijn om ermee aan de slag te kunnen. De regelmatige updates maken ook dat dit GPS-toestel niet zo snel veroudert en volgens ons nog enkele jaren zal meegaan.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts