Waar moet je op letten bij de aankoop van een e-Bike?

De elektrische fiets is niet meer weg te denken van onze fietspaden en wegen. Waar moet je op letten bij de aankoop van een e-Bike?

Accu met veel inhoud

Fabrikanten proberen de accu en ondersteuning tegenwoordig zo mooi mogelijk weg te werken in het fietsframe. De motor is meegenomen als onderdeel van het complete frameontwerp en de accu zit niet altijd meer in de bagagedrager, de traditionele plaats, maar bijvoorbeeld in de schuine buis.

Een weggewerkte accu is fraai, maar natuurlijk moet hij ook goed zijn. Een accu bepaalt immers mede de actieradius. Dat is de afstand die u met een volle accu kunt rijden, zonder dat u hem tussendoor nog oplaadt. Hoe hoger het aantal wattuur, hoe groter de inhoud van de accu en hoe hoger de actieradius ligt. De nieuwste e-bikes hebben meestal een capaciteit van minstens 400 wattuur. Dat is vaak voldoende om, afhankelijk van onder andere de weerstand en de conditie van de accu, meer dan honderd kilometer te e-biken.

84 Vlaamse fietshandelaars reageren op VRT programma ‘Factcheckers’.

Krachtige motor

E-bikes hebben een motor in het voorwiel, in het achterwiel of bij de trapas. In het laatste geval spreken we van een middenmotor. Dat is op dit moment de populairste van de drie manieren van ondersteuning. Een groot voordeel van de middenmotor is dat deze de pedalen en niet het wiel aandrijft. Ook ligt het zwaartepunt van de fiets een stukje lager. Dat verbetert de wegligging en rijervaring. De kracht van de motor verschilt en wordt aangegeven met koppel, uitgedrukt in een waarde met de eenheid Newtonmeter. Hoe hoger de waarde hiervan, hoe krachtiger de motor. Een motor met een hoog koppel geeft veel kracht als je bijvoorbeeld op een heuvel uit stilstand wil optrekken.

Naafversnelling versus derailleurversnelling

Er zijn meerdere soorten versnellingen mogelijk op een e-bike. In België en Nederland zien we een verschil in gebruik. Belgen kiezen op een e-bike veelal voor de derailleurversnelling. Dat systeem heeft meer versnellingen, is lichter en is efficiënter dan de naafversnelling. Daarbij is het mogelijk om onder druk te schakelen, wat tijdens een klimmetje handig is. Tegelijkertijd vraagt het open systeem iets meer onderhoud. Nederlanders opteren meestal automatisch voor de e-bike met naafversnelling. Het pluspunt daarvan is het onderhoudsvriendelijke karakter. Dat zit hem in het feit dat de naafversnelling is afgeschermd tegen vuil. Dat zorgt voor een langere levensduur. Het is voor iedereen persoonlijk welk versnellingstype de voorkeur heeft.

Vaker hydraulische velg- en schijfremmen

Sommige mensen gaan met hun e-bike op vakantie en rijden over glooiende wegen. Zeker op dergelijke momenten zijn goede remmen onmisbaar. We zien de laatste jaren dat steeds meer e-bikes voorzien zijn van hydraulische velg- of schijfremmen. Die ontwikkeling valt alleen maar toe te juichen. Met de hydraulische systemen, werkend op oliedruk, remmen fietsers krachtig en gedoseerd. Schijfremmen hebben nog een bijkomend voordeel: ook als het regenachtig is, doen ze wat ze moeten doen.

Meer en meer luxe

Pochten mensen vroeger nog met een dure auto, tegenwoordig kan dat ook prima met een elektrische fiets. E-bikes veranderen langzaamaan in luxe paradepaardjes. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheden met displays. Verschillende schermen hebben steeds uitgebreidere functionaliteiten en laten bijvoorbeeld zien hoeveel wattage fietsers trappen. Ook hebben sommige modellen een navigatiefunctie of geven ze schakeladvies. Als u te zwaar rijdt wijst een pijl erop dat u beter een tandje terug kunt schakelen.

Op zoek naar een e-bike? De lokale fietshandelaar staat voor je klaar.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts